Από τη Γαλλία (Μπορντώ). Γενετικά είναι αδέλφι του Cabernet Sauvignon.
Ισπανική (διάσημη από παλιά η Allicante (πόλη & ποικιλία) με τα γλυκά κρασιά - το ισπανικό της όνομα είναι Garnacha Negra, στην Ιταλία τη λένε Cannanou).
Από το Μπορντώ - Γαλλία. Η δημοφιλέστερη ερυθρή ποικιλία στον κόσμο (υπάρχει, όμως, και το ABC Anything But Cabernet-Chardonnay).
Ποικιλία με μεγάλη παραλλακτικότητα γενικώς παραγωγική, ευαισθησία στην ξηρασία η Αχαϊκή, ανθεκτική η Κεφαλονίτικη, ευαίσθητη στον περονόσπορο, μετρίως ανθεκτική στο ωίδιο.
Ρώγες με χρώμα μαύρο σαν του κότσυφα, από εκεί και το όνομα. Μέτρια αντοχή στην ξηρασία, ευαισθησία στον περονόσπορο και τον βοτρύτη.
Αντοχή στην ξηρασία αλλά μεγάλη ευαισθησία στον περονόσπορο και τον βοτρύτη και καθώς είναι πολύ πυκνόραγγο σταφύλι, ευνοείται σε χαμηλά υψόμετρα και ξηροθερμικό κλίμα, ενώ σε υγρό εμφανίζει συχνά φαιά σήψη.
Από την Ιταλία αλλά θεωρείται ότι κατάγεται από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από Ιταλία (Τοσκάνη - Trebbiano Toscano). Η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Ιταλία αλλά και τη Γαλλία, όπου είναι η πρώτη ύλη για Cognac και Armagnac.
Από την Βουργουνδία - Γαλλία, όπου θεωρείται ότι δίνει τα καλύτερα λευκά του κόσμου.
Καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία. Εύρωστη και παραγωγική, ευαίσθητη στον βοτρύτη και το ωίδιο, ανθεκτική στην ξηρασία. Τρύγος τέλη Αυγούστου.
Η γκρι και ευγενέστερη εκδοχή της ποικιλίας Φιλέρι, μια από τις καπνίας αμπέλους των αρχαίων.