Η ποικιλία παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή λευκών κρασιών ποιότητας. Για την παρασκευή λευκού κρασιού θα πρέπει να βρεθούν οι ποικιλίες εκείνες που καλλιεργούμενες, σε συνδυασμό με παράγοντες κλιματολογικούς και εδαφολογικούς θα μας δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Από Ιταλία (Τοσκάνη - Trebbiano Toscano). Η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Ιταλία αλλά και τη Γαλλία, όπου είναι η πρώτη ύλη για Cognac και Armagnac.
Πολυδυναμική ποικιλία από τις πιο αξιόλογες της Μεσογείου. Μεγάλη αντοχή σε ξηρασία, περονόσπορο, ωίδιο και βοτρύτη. Λίκνο της η Σαντορίνη όπου και παραμένει...