Συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Γουμένισσα και ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη.
Μοιάζει πολύ με το Pinot Noir. Μαζί με το αγιωργίτικο είναι οι 2 ευγενέστερες και πολυδύναμες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες.
Το ξινόμαυρο έχει σαφώς μικρότερο και μικρότερου βάρους σταφύλι.
Εύκολος τρύγος λόγω του ποώδους μίσχου αλλά με απώλειες καρπού στις ανεμόπληκτες περιοχές. Τρύγος τέλη Σεπτέμβρη.
Πολυδυναμική ποικιλία.
Στα χαμηλά έως μέσα υψόμετρα δίνει κόκκινα και στα μεγάλα υψόμετρα (Αμύνταιο) ροζέ (με νότες ροζ βιολέτας) και αφρώδη κρασιά.
Επίσης, οινοποιείται blanc de noir.
Ευχάριστο χρώμα, ρουμπινί μέχρι και πορφυρό όσο παλαιώνει.
Τα νεαρά κρασιά αποχρώσεις ιώδεις και βυσσινί, όσο παλαιώνουν κεραμιδί.
Άρωμα μπαχαρικών, κόκκινων φρούτων (φραγκοστάφυλο), ντομάτα σε διάφορες μορφές (κέτσαπ, γλυκό ντοματάκι, φρέσκια ντομάτα) παρούσα κυρίως στα νέα κρασιά.
Στα παλαιωμένα νότες μπαχαρικών αλλά και ζωικά αρώματα (δέρμα).
Σώμα μέτριο ως υψηλό, οξύτητες που σε συνδυασμό με τις στιβαρές τανίνες, επιβάλλουν παλαίωση πριν από την κατανάλωση.
Παλαιώνοντας μαλακώνει χωρίς να παύει να είναι ένα στιβαρό κρασί.
Επιτυχείς αναμίξεις με άλλες ποικιλίες (Merlot, Syrah).