Η ποικιλία παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή λευκών κρασιών ποιότητας. Για την παρασκευή λευκού κρασιού θα πρέπει να βρεθούν οι ποικιλίες εκείνες που καλλιεργούμενες, σε συνδυασμό με παράγοντες κλιματολογικούς και εδαφολογικούς θα μας δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί εμφανίζεται ανά τους αιώνες δεμένο με τον άνθρωπο, και κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες ως μοναδικό ποτό, αρμονικά συνδεδεμένο με το μέτρο, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, του ισορροπημένου τρόπου ζωής και τη μακροζωία.