Μοσχοφίλερο

Η γκρι και ευγενέστερη εκδοχή της ποικιλίας Φιλέρι, μια από τις καπνίας αμπέλους των αρχαίων.

Παρότι ερυθρωπή δίνει κυρίως λευκά κρασιά.

Στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μαντίνεια 100% στην πράξη, παρότι ο νόμος επιτρέπει και ασπρούδες.

Από τον Οκτώβριο του 2010 αναγνωρίστηκε και η ικανότητά του στην παραγωγή αφρωδών οίνων με αντίστοιχη επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Μαντίνεια.

Με μικρή προσαρμοστικότητα, δύσκολα ευδοκιμεί σε άλλες περιοχές.

Τρύγος αρχές Οκτώβρη.

Επειδή αργεί να ωριμάσει και λόγω υψομέτρου είναι επιρρεπής στις βροχοπτώσεις και τα πιθανά κρύα του Σεπτέμβρη.

Δίνει ξηρά κρασιά με πολύ έντονα αρώματα που κυριαρχεί το τριαντάφυλλο στα χαμηλότερα υψόμετρα και το λεμόνι στα υψηλότερα και ακόμα πράσινο μήλο, εξωτικά φρούτα (λίτσι) κ.ά.

Έχουν γεύση μέτριου όγκου με χαρακτηριστικά υψηλή οξύτητα που ξεχωρίζει, μέτρια έως χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και όχι ιδιαίτερα μακρά επίγευση.

Δίνει και ημιαφρώδη ή αφρώδη λευκά (π.χ. Amalia Brut - Τσέλεπου) αλλά και ροζέ κρασιά.

Αρκετά ευοξείδωτη ποικιλία.

Καθώς έχει πολύ πλούσια πρωτογενή αρώματα, στο βαρέλι τη βάζουν λίγοι (4) παραγωγοί.

Αν οινοποιειθεί μαζί με τα στέμφυλα δε δίνει ακριβώς ροζέ αλλά έναν αρωματικό γκρι οίνο - vin gris (π.χ. Gris de noir του Αντωνόπουλου).

Καλέστε μας:

  210 49 13 770

Ενημερωτικό δελτίο